23/12/2024
Yurtdışı İlginç Gezilecek Yerler

Adanın İki Yüzü Arasında Geçiş Yolları: Güney ve Kuzey Kıbrıs’ın Sınır Kapıları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kıbrıs Adası, Akdeniz”in doğusunda yer alan, tarihi ve kültürel dokusuyla ünlü bir adadır. Ada, 1974 yılında yaşanan savaş sonucu Türk ve Rum bölgeleri olarak ikiye bölünmüştür. Bugün adada, Türk ve Rum bölgeleri arasında geçiş yapılabilen altı sınır kapısı bulunmaktadır.

Metehan Sınır Kapısı, Lefkoşa”nın batısında yer almaktadır. Bu kapı, araçlar, bisikletler ve yayalar için geçiş yapılabilen tek sınır kapısıdır. Özellikle araçlarla seyahat edenler, genellikle Metehan Sınır Kapısı”nı kullanmaktadır.

Ledra Palace Sınır Kapısı, Lefkoşa”nın merkezinde yer almaktadır. Bu kapı, 2003 yılında sadece yaya geçişi için açılmıştır. Kapıdan geçiş yapmak isteyenler, öncelikle pasaport veya kimlik kartı gibi belgelerini kontrol noktasında ibraz etmelidirler.

Lokmacı Sınır Kapısı, Lefkoşa”nın batısında yer alan bir sınır kapısıdır. Kapı, yalnızca yayalar için geçiş yapılabilen bir kapıdır. Lokmacı Sınır Kapısı, iki toplumlu geçişlerin yapıldığı ilk kapı olarak tarihe geçmiştir.

Beyarmudu Sınır Kapısı, Lefkoşa”nın batısında yer alan bir diğer sınır kapısıdır. Kapı, savaş sonrasında tek iki toplumlu köy olan Pile”ye geçiş yapılabilen en eski açık kapıdır. Motorlu araçlar ve yayalar için geçiş yapılabilen kapı, İngiliz Üslerinin içinden geçmektedir.

Bostancı Sınır Kapısı, Lefkoşa”nın batısında yer alan Bostancı köyünde yer almaktadır. Kapı, motorlu araçlar ve yayalar için geçiş yapılabilen bir kapıdır.

Yeşilırmak Sınır Kapısı, Lefkoşa”nın batısında yer alan Yeşilırmak köyünde yer almaktadır. Kapı, motorlu araçlar ve yayalar için geçiş yapılabilen bir kapıdır.

Akyar Sınır Kapısı, Gazimağusa”da yer almaktadır. Kapı, motorlu araçlar ve yayalar için geçiş yapılabilen tek kapıdır.

Kıbrıs adasında bulunan sınır kapıları, farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Bu kapılar, özellikle turizm ve ticaret gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır.

Sınır Kapıları Listesi:

  1. Metehan (Lefkoşa): Kuzey Lefkoşa ile Güney Lefkoşa”yı birbirine bağlayan en önemli sınır kapısıdır. Bu kapıdan motorlu araçlar, bisikletliler ve yayalar geçebilirler. Sıkça kullanılan bir sınır kapısıdır ve özellikle araçlarıyla Rum tarafına geçmek isteyenler tarafından tercih edilir.
  2. Ledra Palace (Lefkoşa): Adını yanındaki ünlü Ledra Palace Oteli’nden alan Lefkoşa’daki Ledra Palace Sınır Kapısı, 1974 yılından sonra iki taraf arasındaki geçişler için çok sınırlı amaçlarla kullanılmaktaydı. 23 Nisan 2003 tarihinde yaya ve araç geçişine açılmıştır. 10 Mayıs 2003 tarihinde Metehan Kapısı açılınca, Ledra Palace Sınır Kapısı, araçlı geçişlere kapatılmıştır. KKTC kontrol noktasıyla, GKRY kontrol noktası arasındaki yaklaşık mesafe 1000 metre olan sınır kapısından, sadece yayalar ve diplomatik plakalı araçlar geçebilmektedir. Ledra Palaca geçiş noktası, her iki bölgenin de çarşısının ortasında bulunur. Bu geçiş noktası sadece yayalar içindir. Bu geçiş noktasının bir özelliği de, her iki toplumun diplomatik temaslar için kullanılmasıdır.
  3. Lokmacı (Lefkoşa): İki toplumlu geçişlerin yapıldığı ilk geçiş kapısıdır ve Lefkoşa”nın tarihi bölgesi olan “Lokmacı” çarşısında bulunur. Bu kapıdan sadece yayalar geçiş yapabilirler ve hem Kuzey Lefkoşa hem de Güney Lefkoşa’nın çarşılarını ayırmaktadır.
  4. Beyarmudu (Beyarmudu): Kıbrıs”taki savaştan sonra tek iki toplumlu köy olan Pile’ye de geçiş yapılan en eski açık kapıdır. Bu noktada geçiş, egemen İngiliz Üslerinin içerisinden geçer ve motorlu araçlar ile yayalar kapıdan geçebilirler.
  5. Bostancı (Güzelyurt): Lefkoşa’nın batısında yer alan Bostancı köyünün sınırında yer alan bir sınır kapısıdır. Bu kapıdan motorlu araçlar ve yayalar geçebilirler.
  6. Yeşilırmak Kapısı (Yeşilırmak köyü): Lefkoşa’nın batısında yer alan Yeşilırmak köyünde yer alan bir sınır kapısıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir