23/12/2024
Vize & Oturum

e-Apostil Nedir? Nasıl Alınır?

Apostil, resmi bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konvansiyonu’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Bu belge onay sisteminin elektronik ortamda yürütülmesi ise e-Apostil olarak isimlendirilmiştir.

e-Apostil, www.eapostil.gov.tr sitesi üzerinden, apostil uygulanması istenen belge için başvuruda bulunulması, başvurunun apostil uygulamaya yetkili kılınmış kuruma (Adalet Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı) iletilmesi, yetkili kurumun ilgili belgeyi elektronik ortamda oluşturması ve güvenli veri iletim yolları kullanılarak başvuruda bulunan kişiye yine www.eapostil.gov.tr sitesi üzerinden teslim edilmesi aşamalarından oluşmaktadır. Bu sayede apostil uygulanmış belgelere ulaşmak için harcanan zaman, işgücü ve maddi kayıplar engellenmiş olacaktır.

İlgili kurum tarafından elektronik ortamda oluşturulan ve e-apostil uygulanan belge, PTT tarafından Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) ile imzalanarak başvuruda bulunan kişiye teslim edilir. Bu sayede teslim edilen belgenin doğruluğu ve bütünlüğü garanti altına alınmış olur. Elektronik belgelerin teslim edildiği yabancı resmi makamlar, bu belgelerin doğruluğunu, belgeyi Belge Doğrulamak İstiyorum düğmesini kullanarak teyit edebilirler.

 

Hangi Belgeleri alabilirim?

e-Apostil Sistemi ile elektronik ortamda hazırlanan belgeleriniz için apostil uygulanmasını isteyebilirsiniz. Şu anda aşağıdaki belgeler için başvuru yapabilirsiniz:

  • Adli Sicil Kaydı
  • Mahkeme Kararı
  • Nüfus Kayıt Örneği

Aşağıdaki belgelere ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir:

  • Doğum Kayıt Örneği
  • Ölüm Kayıt Örneği
  • Evlenme Kayıt Örneği
  • İsim Denklik Belgesi
  • Diploma
  • Transcript
  • Şirket kuruluş belgeleri, iş bitirme belgeleri

Lahey’e taraf olmayan ülkelere e-apostil verilmemektedir.

Bazı uluslararası sevkiyat belgeleri ve faturalara e-apostil verilmemektedir.

 

Ücret Hakkında bilgi?(2023 fiyatları)

e-Apostil hizmeti için ödenecek hizmet bedeli Adalet Bakanlığı Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanlıklarınca verilen Adli Sicil Belgesi için (Sayfa sayısından bağımsız olarak) 30 TL (KDV Dahil), Adalet Bakanlığı Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanlıklarınca verilen Mahkeme Kararları için (Sayfa sayısından bağımsız olarak) 60 TL (KDV Dahil) dir.

İçişleri Bakanlığı Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen Nüfus Kayıt Örneği Belgesi için (Sayfa sayısından bağımsız olarak) 30 TL (KDV Dahil) dir.

Başvurularınızda birden fazla belge için apostil tasdiki talep ediyorsanız, her belge için bu hizmet bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Daha sonra verilecek idari belgeler için ödenecek hizmet bedeli belirlenecektir.

Siteye Gidin >

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir